ORGANIC Mąka żytnia, razowa typ 2000 (1kg) - BIO
Mąką żytnia jest idealna do wypieku pieczywa. Mąka żytnia bio powstała przez zmielenie ziaren żyta pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego oraz oczyszczenie ich do typu 720 (przemiał pytlowy). Jest podstawowym składnikiem przy wypieku pieczywa mieszanego. Można jej użyć do domowego wypieku chleba, zrobienia makaronu czy klusek, można jej też użyć do naleśników, omletów, panierowania i łączyć z mąką białą. Rada dietetyka: z mąki żytniej najlepsze są wypieki na zakwasie, które mają piękny aromat, są lekkostrawne i dłużej zachowują świeżość. Mąka żytnia typ 2000 mąka razowa – do pełnoziarnistego pieczywa i kiszenia żuru.
Masa netto: 1kg
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: mąka ŻYTNIA razowa typ 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1348 kJ / 319 kcal
Tłuszcz - 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 60 g
w tym cukry - 0,9 g
Białko - 9,0 g
Sól - 0,01 g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.