Dynia pieczona z rozmarynem

Dynia pieczona z rozmarynem

2

Pachnąca ciepła dynia z rozmarynem. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub do pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.

SKŁADNIKI:

1 dynia hokkaido (ok. 1kg)

1 łyżeczka rozkruszonego suszonego rozmarynu

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać solą. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 35-40 minut - do miękkości i zrumienienia dyni. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.

Podobne artykuły